Sjukdomar

Allergi

En av våra vanligaste folksjukdomar, omkring 15-20% av Sveriges befolkning har allergi.
Vanligt förekommande allergier är pollenallergipälsdjursallergi samt kvalsterallergi.

Antibiotikaresistens

På grund av excessiv antibiotikaanvändning har många bakteriestammar utvecklat resistens mot antibiotika. Läs mer om vad man kan göra för att motverka antibiotikaresistens, och om varför det är viktigt.

Bältros

Bältros är en smärtsam virusinfektion. Läs mer om sjukdomen och hur man lindrar smärtan.

Flatlöss

Flatlusen är mindre än huvudlusen, 1–2 mm lång, och har mer avrundad kropp.

Huvudlöss

Huvudlusen är den vanligaste av våra hudparasiter. Ofta uppträder den epidemiartat i samband med skolornas terminsstart.

Skabb

Skabbdjuret är ett kvalster, en släkting till spindlarna, som man knappt kan se med blotta ögat. Skabb gräver gångar i huden och ger eksemliknande symptom.

Svinkoppor

Svinkoppor (Impetigo) är en smittsam ytlig hudinfektion som framförallt drabbar barn. Svinkoppor är vanligt förekommande och orsakas av bakterier såsom streptokocker och/eller stafylokocker.

Sårvård

Små sår såsom skärsår, skrubbsår, självsprickor och insektsbett är skador som är vanligt förekommande i livet, speciellt i barnens värld. Läs om varför det är viktigt att behandla sina småsår.

 

 

Sidan uppdaterades 2016-01-05.

Bra att veta

Åksjuka uppkommer genom att det uppstår en tolkningskonflikt i hjärnans centrum för balanssignalerna. Balansorganens signaler stämmer då inte överens med övrig balansinformation som hjärnan tar emot.  Oftast anpassar kroppen sig och vänjer sig vid rörelsen, detta tar ungefär 2-3 dygn.