Undvika åksjuka

Vad kan man göra för att undvika åksjuka?

Försök att vara utvilad, ät kolhydratrik och inte fet mat dagen innan. Undvik alkohol och att äta mycket precis före och under resan. Ät gärna lite och ofta under resan. Om man behöver ta hjälp av läkemedel mot åksjuka ska dessa oftast tas en stund innan resan påbörjas. Det kan ta ett par timmar för en del läkemedel innan de börjar verka. Tänk på att de också kan försämra reaktionsförmåga och göra att man känner sig dåsig.

Det finns både receptfria och receptbelagda läkemedel mot åksjuka.

Man ska försök att ha det svalt runt omkring sig och gärna mycket frisk luft om det går. Om man åker bil så hjälper det att luta sig inåt i svängen, då örats påverkan på balansorgan minskas. Finns det möjlighet så försök ligga ner, slappna av och somna gärna. Balansorganet blir mindre känsligt när man sover och rörelseförändringen påverkar därigenom inte lika mycket. Är du på långresa så brukar man vänja sig efter ett par tre dygn.

 

Sidan uppdaterades 2016-01-05.

Bra att veta

Under resan ska man tänka på att inte läsa böcker eller titta i tidningar. Fäst istället blicken på vägen eller vid horisonten. Sitt långt fram i buss eller bil. Vid båtresor är det bäst att sitta mitt i båten där det gungar som minst.